На 24 февруари се състоя първото  организирано събитие за участниците  по проект ” Хора с увреждания от община Куклен пазят традициите и българския дух“, финансиран  по програма MARIO grant .Вълнуващ и изпълнен с много положителни емоции бе слънчевият съботен февруарски ден за тях.

Рано сутринта  бенефициентите отпътуваха за град Пловдив, придружени от експерти на НСССП и доброволци на Сдружението ,/стажанти-екскурзоводи от Професионалната гимназия по туризъм в град Пловдив/. Доброволците, които ги съпровождаха по пътя към Регионалния етнографски музей-Пловдив из тесните калдъръмени улички на Старият град им разказваха интересни истории за собствениците на  красивите стари къщи. В музея ги очакваше професионален екскурзовод, които  заинтригува  всички с беседата си. С интерес разглеждаха експонатите, а голяма част споделиха ,че за първи път влизат в музей.  След като разгледаха  музея и си направиха снимки за спомен, участниците имаха възможност  да посетят  и няколко  занаятчийски работилници по Улицата на занаятите, където се докоснаха до красивите изделия  на майсторите. По – смелите  от бенефициентите се  включиха в работилница за изработване на мартенички и си изработиха красиви мартеници за предстоящия празник Баба Марта. Тръгнаха си доволни и обещаха, че с нетърпение ще чакат следващата среща, за да научат повече за тайните на съответния занаят и сами да си изработят сувенир.

„This publication was prepared with the financial support of the European Union. Its content is the sole responsibility of the National Association for Social Cooperation and Partnership and does not necessarily reflect the views of the European Union.“

НСССП
Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство, гр. Куклен цели да промени разпространената негативна нагласа в обществото, че хората с увреждания са пасивни потребители на грижи. Те също носят своя потенциал, социален опит и възможности, които искаме да развием.